Michael Oosthout: “Franse klassiekers met moderne knipoog”

Michael Oosthout: “Franse klassiekers met moderne knipoog”

 Winkelen Ede centrum eten in ede restaurant ede bistro twaalf poster

 

Als je voor het koningsblauwe pand van Bistro Twaalf14 aan de Stationsweg staat, vermoed je niet direct dat dit modern ogende etablissement al meer dan 40 jaar horecageschiedenis in zich draagt. Sinds augustus 2017 zijn Michael Oosthout en zijn partner Brigitte Hendriks de trotse eigenaren van deze Franse bistro met Hollandse gezelligheid.

Twaalf14?
“Ja, nummer veertien, dat is dit pand waarin mijn moeder vroeger bistro Papillon is begonnen. Na 12 jaar ging zij verbouwen en kwam nummer 12 erbij”, legt chefkok Michael uit. “De bistro werd een restaurant met internationale keuken: Anders & Co. En dat is zo gebleven tot vorig jaar, toen mijn moeder met pensioen ging. Twaalf14 herinnert aan die geschiedenis. Toen Brigitte en ik de zaak overnamen, hebben we er weer een bistro van gemaakt. Maar dan wel met een dikke knipoog naar de moderne keuken.”

Die knipoog herken je bij Twaalf14 onder andere in de menukaart: naast klassieke bistrotoppers als uien, slakken en tournedos, vind je er ook een ‘satay indonésienne’ en nieuwe, hippe gerechten, zoals courgetti met rode pesto en groentekroket. Hierdoor mag bistro Twaalf14 ook steeds meer jonge mensen tot haar klandizie rekenen. En de mix tussen klassiek en modern zet zich door in het interieur en in de bediening, waar overigens Michaels partner, Brigitte, verantwoordelijk voor is. “We doen dit echt samen”, benadrukt Michael nog eens. “Ik de keuken, zij de bediening. We zijn een hecht team”.

Het horecavak is Michael met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Als tiener werkte hij al als afwasser in het restaurant dat later door zijn moeder zou worden overgenomen. “Ik ben helemaal onderaan begonnen. Later mocht ik klusjes in de keuken doen. Daarna ben ik de koksopleiding gaan volgen en vervolgens naar de Hotelschool gegaan.” Ook Brigitte is geen nieuwkomer in het vak. Sterker nog, de twee hebben elkaar ontmoet toen zij beiden in het restaurant van Michaels moeder werkten; in hetzelfde pand dus, waar zij nu samen de scepter zwaaien.

Een jaar geleden werd Bistro Twaalf14 door de Heidehoogheden van Ede geopend. Een memorabel moment. Nu, een jaar later, kijkt Michael al heel tevreden terug. “We hebben een hoop nieuwe gasten mogen verwelkomen. Steeds meer mensen leren ons kennen en spreken hun waardering uit. Ik zie de toekomst goudkleurig tegemoet.”

0 reacties

Pin It on Pinterest